Credit : ESA/ExoMars/CaSSIS  Горепосочената снимка бе заснета на 27-ми април тази

...
Credit : ESA/ExoMars/CaSSIS 
Горепосочената снимка бе заснета на 27-ми април тази
Коментари Харесай

Нови прекрасни снимки от руско-европейската мисия ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър

Credit: ESA/ExoMars/CaSSIS 

Горепосочената фотография бе снимана на 27-ми април тази година от европейската камера CaSSIS. На нея се вижда откъс от дребен кратер, който е ситуиран в по-големия кратер Грийн. Фотографията разкрива поле от черни дюни, заобиколени от червени почви, които са отчасти покрити от воден лед. По стените на кратера има дерета, също покрити с лед.

Credit: ESA/ExoMars/CaSSIS

Тази фотография бе снимана на 25-ти март т.г. и тя демонстрира дъното на кратера Антониади, част от Голямата низина Съртис. Синият цвят на фотографията не е действителен и не показва същинските цветове на Марс, събщава ЕКА. Учените са добавили цвета, с цел да може да бъде очебийно разнообразието на другите скали.

Ясно се виждат структури, сходни на жилкуването на лист на растение. Всъщност тези структури са остатъци от антични мрежи от реки. Това не са канали – в случай че бяха такива, щяха да са вдлъбнати. Тук става въпрос за друго събитие – каналите са били покрити от компактен материал, евентуално лава, след което с течение на времето меките скали са ерозирали и в резултат на това се е получил отрицателен отпечатък. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР